Hawick High School

Hawick, Scotland

Hawick High School

Hawick, Scotland

Stallan-Brand are proposing a new contemporary high school facility to replace a no longer fit for purpose Hawick High School. Our aim is to keep the new school at the heart of the community, delivering a range of educational and community facilities to improve opportunities and allow access for everyone in the Hawick area. The proposed design will comprise a four storey building constructed in one phase, with the existing school remaining operational during the build, minimising disruption to students while delivering the finished building. A final follow-on phase would see the old school buildings demolished and a new public entrance plaza created.

The interior spaces shall promote a light, vibrant and collective atmosphere. Learning should not be confined to the classroom, online connectivity will open up the whole building to learning, promoting independent thinking, encouraging engagement of all spaces, and improve the overall health and wellbeing of the students.

The site plan currently sets out a rich playground landscape environment with exciting outdoor teaching areas, a performance amphitheatre, MUGA, and a vibrant and active entrance plaza and outdoor growing space. Along with the many educational benefits being proposed the project seeks to reinforce the close relationship and continued access to the adjacent synthetic 3G and 2G sports pitches at Volunteer Park.

Summary

New high school in the Scottish Borders

Location

Hawick, Scotland

Client

Scottish Borders Council

Status

RIBA Stage 2

 

Stallan-Brand are proposing a new contemporary high school facility to replace a no longer fit for purpose Hawick High School. Our aim is to keep the new school at the heart of the community, delivering a range of educational and community facilities to improve opportunities and allow access for everyone in the Hawick area.

The proposed design will comprise a four storey building constructed in one phase, with the existing school remaining operational during the build, minimising disruption to students while delivering the finished building. A final follow-on phase would see the old school buildings demolished and a new public entrance plaza created.

The interior spaces shall promote a light, vibrant and collective atmosphere. Learning should not be confined to the classroom, online connectivity will open up the whole building to learning, promoting independent thinking, encouraging engagement of all spaces, and improve the overall health and wellbeing of the students.

The site plan currently sets out a rich playground landscape environment with exciting outdoor teaching areas, a performance amphitheatre, MUGA, and a vibrant and active entrance plaza and outdoor growing space.

Along with the many educational benefits being proposed the project seeks to reinforce the close relationship and continued access to the adjacent synthetic 3G and 2G sports pitches at Volunteer Park.