Beco Building

Glasgow, Scotland

Beco Building

Glasgow, Scotland

The practice has been refurbishing and remodelling a building in Glasgow's Tradeston area called the Beco Building.

The Beco was originally built in 1878 as a drapers warehouse and showroom, adapting to support a colourful mix of shops, offices, and warehouse use until in more recent times more nefarious activities took hold.

In recent times the building was considered dangerous and application had been made for its demolition. Historic Environment Scotland objected, and the structure was retained to become part of Barclays Glasgow Campus.

The building is to be occupied by an Eagle Lab, which is essentially enterprise space for emergent small businesses.

The buildings four storey south elevation has a sober character with small deep set windows set within a massive sandstone facade.

The north rear facing elevation has held a different appeal, contributing playfully to the local townscape through its external arrangement of metal fire escape stairs.

Previously the rear facade became a canvas for a major graffiti ’tag' that was to develop an iconic status, the stairs acting as a scaffold access for the work.

Internally the building has been faithfully refurbished with a 'less is more' approach exposing as much of the original construction as possible.

The architecture of the building is robust with engineered aesthetic that has great character.

Summary

Refurbishment of the historic Beco Building, a key component of the new Barclays Glasgow Campus 

Location

Glasgow, Scotland

Client

Barclays Bank

Status

RIBA Stage 5

 

The practice has been refurbishing and remodelling a building in Glasgow's Tradeston area called the Beco Building.

The Beco was originally built in 1878 as a drapers warehouse and showroom, adapting to support a colourful mix of shops, offices, and warehouse use until in more recent times more nefarious activities took hold.

In recent times the building was considered dangerous and application had been made for its demolition. Historic Environment Scotland objected, and the structure was retained to become part of Barclays Glasgow Campus.

The building is to be occupied by an Eagle Lab, which is essentially enterprise space for emergent small businesses.

The buildings four storey south elevation has a sober character with small deep set windows set within a massive sandstone facade.

The north rear facing elevation has held a different appeal, contributing playfully to the local townscape through its external arrangement of metal fire escape stairs.

Previously the rear facade became a canvas for a major graffiti ’tag' that was to develop an iconic status, the stairs acting as a scaffold access for the work.

Internally the building has been faithfully refurbished with a 'less is more' approach exposing as much of the original construction as possible.

The architecture of the building is robust with engineered aesthetic that has great character.