Broomlands Primary School

Kelso, Scotland

Broomlands Primary School

Kelso, Scotland

Broomlands Primary School takes full advantage of its spectacular landscape setting with a design that quite literally reaches out to embrace the surrounding green space and woodland. We have developed a new generation school design for Scottish Borders Council inspired by the new Curriculum for Excellence which places an increased emphasis on external learning and external classroom provision. An early years facility also contributes to the schools mixed activity. The school incorporates space that can dynamically respond to different styles of learning whether that is in an intimate one to one basis or in larger clustered type teaching arrangements. Notably the school also takes advantage of an ideal orientation with classroom elevations facing either east or west to avoid glare, overheating and helping encourage cross ventilation. Community sports areas open up towards the south to create a complete learning campus environment.

Scottish Design Award _ Future Building Commendation 2016

Summary

Dynamic new primary school in the Scottish Borders

Location

Kelso, Scottish BordersĀ 

Size

2,659mĀ²

Client

Scottish Borders Council

Status

Handover December 2017

 

Broomlands Primary School takes full advantage of its spectacular landscape setting with a design that quite literally reaches out to embrace the surrounding green space and woodland.

We have developed a new generation school design for Scottish Borders Council inspired by the new Curriculum for Excellence which places an increased emphasis on external learning and external classroom provision. An early years facility also contributes to the schools mixed activity.

The school incorporates space that can dynamically respond to different styles of learning whether that is in an intimate one to one basis or in larger clustered type teaching arrangements. Notably the school also takes advantage of an ideal orientation with classroom elevations facing either east or west to avoid glare, overheating and helping encourage cross ventilation. Community sports areas open up towards the south to create a complete learning campus environment.

Scottish Design Award _ Future Building Commendation 2016