University of the West of Scotland, Ayr Campus

Ayr, Scotland

University of the West of Scotland, Ayr Campus

Ayr, Scotland

Designed as one of the UK’s most modern, environmentally friendly and sustainable higher education learning environments. The new £54 million Ayr Campus development is home to the University of the West of Scotland (UWS) and the Scottish Agricultural College (SRUC). The campus is a key project in the UWS’ £200 million development plan. The landmark building’s design complements the spectacular 28 acre parkland and riverside surroundings and has been carefully constructed to minimise disruption to existing wildlife. All of the academic functions have been consolidated into a single 18,000m² building, in order to minimise the impact on the mature park setting and maximise efficiency and shared delivery. The building is formed around ‘garden rooms’: two courtyards and an atrium space, which allows the landscape to enter into the building. The building has achieved a BREEAM “Excellent” rating.

The Guardian University Awards _ Best University Facilities Runner Up 2013 Green Gown Awards _ Modern, Effective & Efficient Design 2012

Summary

Exemplar design for a new campus for the University of the West of Scotland 

Location

Ayr, Scotland 

Size

17,835m² 

Client

University of the West of Scotland 

Status

Completed 2011

 

Designed as one of the UK’s most modern, environmentally friendly and sustainable higher education learning environments. The new £54 million Ayr Campus development is home to the University of the West of Scotland (UWS) and the Scottish Agricultural College (SRUC). The campus is a key project in the UWS’ £200 million development plan.

The landmark building’s design complements the spectacular 28 acre parkland and riverside surroundings and has been carefully constructed to minimise disruption to existing wildlife. All of the academic functions have been consolidated into a single 18,000m² building, in order to minimise the impact on the mature park setting and maximise efficiency and shared delivery. The building is formed around ‘garden rooms’: two courtyards and an atrium space, which allows the landscape to enter into the building.

The building has achieved a BREEAM “Excellent” rating.

The Guardian University Awards _ Best University Facilities Runner Up 2013

Green Gown Awards _ Modern, Effective & Efficient Design 2012